Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op borstvoeding.startpagina.nl

BV afbouwen compleet mislukt...

 • Els mv4

  Dag melkmeisjes!

  Enkele weken geleden schreef ik het hier al: ik wilde stoppen met het geven van borstvoeding. Sylke had er niet echt meer de aandacht voor en ik was er zelf ook wel bijna klaar mee (en ja, dit opschrijven voelt als ‘vloeken in de kerk’ hier op dit prikbord ;)).

  Lichamelijk en geestelijk erg moe, zat van het ‘gedoe’ rondom borstvoeding (nadenken wat je aantrekt vanwege het moeten kunnen ontbloten van de borst, present zijn op momenten dat Sylke wilde drinken (nu is dat als huismama niet zo'n punt maar ik wil zó graag eens wat meer tijd voor mezelf of in ieder geval de mogelijkheid hebben de deur uit te kunnen zónder binnen 4 uur weer thuis te moeten zijn), een rijopleiding waarbij ik tien dagen achtereen halve dagen van huis ben, een operatie die me te wachten staat mét enkele nachten ziekenhuisopname…Sylke is 8,5 maand en krijgt al langer dan menig baby borstvoeding, voor ons was dit hoofdstuk toe om gesloten te worden.

  Maar helaas ging het afbouwen niet zoals gehoopt: veel pijnlijke stuwing, ineens weer nachtvoedingen (waarschijnlijk meer om te mama-tanken dan vanwege honger), lekkage, lichamelijk ongemak. Van 4 naar 2 voedingen (nog de ochtend- en avondvoeding plus eventueel nachtvoeding) ging prima, verder afbouwen verliep ronduit rampzalig. Zucht.

  Alle tips heb ik opgevolgd: druk eraf kolven met de hand, toch maar helemaal leegkolven met het apparaat, saliethee- en druppels, ijscompressen, strakke bh 24/7 aan. Ik had gehoopt er voor mijn rijopleiding vanaf te zijn, maar omdat dat niet lukte, voed ik nu alsnog weer ‘s avonds (als het qua stuwing echt niet langer gaat tenminste, anders ga ik met gestuwde borsten de nacht in en drinkt Sylke ze ’s nachts leeg) en hangt het van het tijdstip af of ze ook de ochtendvoeding ‘live’ krijgt (maar dat is vanwege het autorijden wel bijna noodzakelijk voor mij dan, anders zit ik met pijn in de auto).

  Kortom: terug bij af.

  Omdat ik het overdag nu zo druk heb merk ik wel dat de melkproductie uit zichzelf al minder wordt. En nu ik in ieder geval de komende twee weken nog aan de bv ‘vastzit’, laat ik de salieproducten ook maar staan want ondanks dat zijn mijn borsten minder vol.

  Vanaf volgende week pak ik het afbouwen van de borstvoeding opnieuw op, maar hoe ga ik dat nu het best aanpakken? Hoe kom ik zonder al teveel last terug van 2 naar 1 voeding en bouw ik uiteindelijk ook die laatste voeding af? En ja, stuwing hoort erbij, maar als ik bij té erge stuwing kolf en er 400ml in totaal uitkomt, geloof ik niet dat die hoeveelheid voeding door het lichaam zelf wordt opgenomen en het de juiste manier is om met zoveel stuwing door te blijven lopen in de hoop dat de stuwing na een paar dagen vanzelf minder wordt (want waar gaan het ‘opgezette’ van de borsten dan naartoe?).

 • Rembrand

  Lieve Els,

  Eerst een dikke

  Het zit je echt niet mee hè meis……..

  Wellicht heb je baat bij het middel Phytolacca Decandra D6 van VSM. Je kunt het bij de apotheek bestellen of bij een goede reform.

  Als je echt in korte tijd wilt afbouwen kan je het middel de eerste dag om het uur slikken ( tien druppels ) en kijken wat er gebeurd. Als de klachten die eerste dag al verminderen kan je er twee uur tussen laten zitten, en vervolgs drie uur.

  De tweede dag kan je dan drie maal 10 druppels nemen. Meestal zijn de klachten na drie dagen aanvaardbaar, maar het middel mag ook langer gebruikt worden.

  Als je erge stuwing hebt en je gaat kolven kan je beter geen 400 cc kolven. Ik zou de hoeveelheid cc's steeds verder naar beneden brengen zodat je borsten daadwerkelijk het seintje krijgen dat er minder melk gemaakt moet worden.

  Hoe gaat het trouwens met autorijden ?

  Die afspraak van dat koffie drinken bij mij die staat hè !!

  Jij gaat het gewoon halen dat rijbewijs.

  Dikke smok,

  Mieke.

 • Els mv4

  Lieve Mieke,

  Dank voor je knuffel ;)

  Ik heb begin deze week de knop omgezet dat ik deze en volgende week in ieder geval nog borstvoeding geef en daarna écht ga afbouwen. Toen ik afgelopen zaterdag dacht de allerlaatste borstvoeding aan Sylke te geven, werd ik best emotioneel. En nee, ik twijfel niet over wel of niet stoppen, die knoop heb ik een tijdje geleden al doorgehakt, maar als het dan definitief is, is het toch even slikken. De foto's die ik toen heb genomen, zijn dus nog niet de foto's van de allerlaatste bv aan Sylke.

  Zoals ik al zei gaat het qua stuwing nu ik zo druk ben best goed. Ik heb Sylke bijvoorbeeld gisteravond om 0:00 één borst gegeven (toen sliep ze alweer ;)) en vanochtend om 5:30 de andere borst. Sindsdien niet meer zelf gevoed en zoals het nu aanvoelt ga ik wel met volle maar geen pijnlijke of gestuwde borsten naar bed maar wordt Sylke vannacht ongetwijfeld weer wakker om (in ieder geval één borst) te drinken.

  Die Phytolacca druppels, tjee, hoe kon ik het vergeten??? Die heb ik bij het afbouwen bij Jente óók gebruikt, maar nooit ergens genoteerd of in m'n geheugen opgeslagen dus compleet vergeten! Volgens mij ging het afbouwen/de stuwing mét die druppels een stuk beter. Ik heb talloze apotheken en gezondheidswinkels in de buurt gebeld vanmiddag maar allemaal moesten ze het bestellen (via internet zou ik het nog dit weekend in huis kunnen hebben maar ik bestel dat soort dingen toch liever gewoon bij een apotheek). Eind volgende week, hopelijk mét mijn rijbewijs op zak ;), kan ik het ophalen. En dan maar hopen dat het z'n werk doet.

  De apotheker wees mij nog op middelen die op recept verkrijgbaar waren om de borstvoeding af te bouwen. Tja, Dostinex ken ik, dat kreeg ik nadat Sanne* werd geboren. Maar voor zover ik weet zitten daar een hoop nare (mogelijke) bijwerkingen aan en helpt het middel meestal alleen in de eerste paar weken na een bevalling als de borstvoeding nog niet of niet goed genoeg op gang is gekomen. En borstvoeding afbouwen is iets wat een vrouwenlichaam zelf moet kunnen, daar wil ik liever geen medicijnen bij gebruiken.

  En autorijden: ja, erg leuk maar wel heel intensief en vermoeiend omdat ik per dag 4 lessen achter elkaar heb. Ach, nog 6 dagen lessen en volgende week vrijdag al afrijden om 8:00! Enne, die kop koffie (of een lekker biertje :)-D) kom ik zeker bij je halen, lijkt me heel bijzonder je te ontmoeten en bovenal gezellig!

 • Hope mv 3

  Allereerst: Wat goed dat je nu lekker aan t rijden bent! Dat rijbewijs is zo handig!! (nooit gedacht dat ik dat zou zeggen ;))

  Balen dat wat jij zo graag wil, niet lukt. Hoop dat je met de druppels beter kunt afbouwen. En wellicht is deze week met veel inspanning en weg bij Sylke wel de “knop om” voor jou lichaam om te gaan minderen in de aanmaak van melk, tenslotte merk je nu al minder stuwing.

  Knuf en héél veel succes volgende vrijdag!! Lekker vroeg, dat had ik ook en heb m in 1x gehaald. Hoop dat dat voor jou net zo geldt!

  XX Stefanie

 • anouk

  ik wil je alleen maar heel veel sterkte wensen :!!

  lieve groeten, anouk